Arbūzas – vasaros supervaisius: nauda organizmui, visa tiesa apie sėklas bei žievę

arbūzo nauda organizmui

Arbūzas – vasaros supervaisius: nauda organizmui, visa tiesa apie sėklas bei žievę

Arbūzas – vienas populiariausių vasaros vaisių, vertinamas ne tik dėl gaivumo, bet ir dėl savo maistingumo. Jis puikiai tinka tiek atsigaivinti karštą dieną, tiek papildyti mitybą vertingomis medžiagomis. Tačiau retas žino, kad ne tik minkštimas, bet ir arbūzo sėklos bei žievė turi sveikatai naudingų savybių. Šiame straipsnyje sužinosite, kokia yra arbūzo nauda organizmui, kuo ypatinga arbūzo nauda vyrams ir moterims, o taip pat – kokia arbūzo sėklų ir žievės nauda, ir kokia gali būti arbūzo nauda ir žala.

Arbūzo maistinė vertė

Arbūzas sudarytas net iš daugiau nei 90 % vandens, todėl yra vienas geriausių natūralių hidratacijos šaltinių. Be vandens, jame yra:

  • vitamino C ir A (stiprina imunitetą, palaiko odos ir akių sveikatą),
  • kalio ir magnio (padeda reguliuoti kraujospūdį),
  • likopeno (stiprus antioksidantas),
  • L-citrulino (gerina kraujotaką ir kraujagyslių funkciją).

Arbūzo nauda organizmui

Arbūzo nauda organizmui yra daugiakryptė:

  • palaiko normalų skysčių balansą;
  • mažina uždegiminius procesus;
  • padeda atsigauti po fizinio krūvio;
  • gerina širdies ir kraujagyslių veiklą;
  • skatina virškinimą dėl skaidulų;
  • valo inkstus švelniai skatindamas šlapimo išsiskyrimą.

Reguliarus arbūzo vartojimas gali padėti jaustis lengviau, energingiau ir stipriau.

Arbūzo nauda vyrams

Arbūzo nauda vyrams išskiriama dėl L-citrulino, kuris plečia kraujagysles ir gali padėti erekcijos funkcijai palaikyti. Likopenas, esantis dideliais kiekiais raudoname minkštime, saugo prostatos ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Be to, arbūzo sėklos yra cinko šaltinis, kuris svarbus testosterono gamybai.

Arbūzo nauda moterims

Arbūzo nauda moterims taip pat išskirtinė. Vitaminas C skatina kolageno gamybą, todėl pagerina odos elastingumą ir spindesį. Likopenas saugo nuo UV spindulių, o kalis padeda sumažinti tinimą, ypač prieš menstruacijas. Arbūzo sėklos, turinčios daug magnio ir geležies, prisideda prie energijos palaikymo ir nervų sistemos stabilumo. Dėl natūralaus saldumo ir mažo kalorijų kiekio arbūzas yra puikus pasirinkimas moterims, siekiančioms palaikyti sveiką svorį.

Arbūzo sėklų nauda

Nors daugelis arbūzo sėklas išmeta, jos yra itin naudingos:

  • turtingos baltymų;
  • turi magnio, geležies, cinko, B grupės vitaminų;
  • palaiko raumenų, širdies ir nervų veiklą;
  • stiprina imunitetą;
  • palaiko odos ir plaukų būklę.

Sėklas galima išdžiovinti, paskrudinti ir valgyti kaip traškų, maistingą užkandį.

Arbūzo žievės nauda

Net arbūzo žievė turi vertingų savybių. Vidinė jos dalis (balta zona tarp minkštimo ir išorinės žievelės) turi L-citrulino ir skaidulų:

  • palaiko kraujospūdį;
  • skatina virškinimą;
  • pasižymi švelniu detoksikuojančiu poveikiu;
  • puikiai tinka kokteiliams arba rauginta kaip užkandis.

Arbūzo nauda ir žala

Arbūzo nauda ir žala priklauso nuo kiekio ir individualių sveikatos ypatumų.

Nauda:

  • hidratacija;
  • kraujotakos gerinimas;
  • odos apsauga;
  • virškinimo skatinimas;
  • antioksidacinis poveikis.

Galima žala:

  • per didelis vartojimas gali sukelti pilvo pūtimą;
  • dėl natūralaus cukraus kiekio nerekomenduojamas dideliais kiekiais sergantiems diabetu;
  • gali pasireikšti alerginės reakcijos (retai).

Arbūzo nauda sveikatai – plati ir svarbi. Tai ne tik vasaros desertas, bet ir vertingas mitybos papildas. Arbūzo sėklų nauda, žievės panaudojimas, teigiamas poveikis vyrams ir moterims leidžia šiam vaisiui išsiskirti tarp kitų. Įtraukę arbūzą į savo kasdienybę, galite mėgautis ne tik puikiu skoniu, bet ir stipresne sveikata bei geresne savijauta.

Arbūzą skanu valgyti vieną, bet įvairovė dar geriau

Arbūzas – puikus pasirinkimas vienas, ypač vasaros karštyje: sultingas, saldus ir gaivinantis. Tačiau jei norisi daugiau skoninės įvairovės ar nustebinti svečius, jį lengvai galima įtraukti į įvairius patiekalus. Arbūzas puikiai dera su sūriais, žolelėmis ar citrusiniais vaisiais, o kokteiliai su juo tampa lengvi ir natūraliai saldūs. Štai keletas idėjų, kaip išbandyti arbūzą kitaip.

Kaip skaniai panaudoti arbūzą:

Arbūzas tinka ne tik desertui – jį galima kūrybiškai įtraukti į įvairius patiekalus. Štai du lengvi ir gaivūs receptai:

1. Arbūzo ir fetos salotos su mėtomis
– Supjaustykite kubeliais 2 puodelius šalto arbūzo minkštimo
– Įdėkite 100 g fetos sūrio (galima trupinti)
– Įmaišykite šviežių mėtos lapelių
– Užpilkite šlakeliu alyvuogių aliejaus ir laimo sulčių
– Pagardinkite šviežiai maltais pipirais

2. Gaivus arbūzo kokteilis su imbieru
– Į trintuvą dėkite 2 puodelius arbūzo minkštimo
– Įspauskite pusę laimo sulčių
– Įberkite žiupsnelį tarkuoto šviežio imbiero
– Jei norisi saldumo – šaukštelis medaus
– Trintuvą įjunkite kelioms sekundėms ir supilkite į stiklinę su ledukais

Šie receptai ne tik atgaivina, bet ir leidžia išnaudoti visas arbūzo naudos galimybes skaniai ir sveikai.

1. Kaip išsirinkti prinokusį arbūzą?

Rinkis arbūzą su gelsva dėme, dusliu garsu ir sunkesnį nei atrodo

2. Ar arbūzas tinka laikantis dietos?

Taip, turi daug vandens ir mažai kalorijų.

3. Ar galima valgyti arbūzą vakare?

Galima, bet ne per daug – turi daug cukraus.

4. Ar arbūzas valo organizmą?

Taip, turi detoksikuojančių savybių.

5. Kokie naudingi elementai arbūze?

Vanduo, vitaminas C, A, likopenas, kalis.

    Sekite mane socialiniuose tinkluose

    Susisiekite

    Astipri.lt © 2023 Visos teisės saugomos