Moliūgo nauda žmogaus organizmui yra išties įspūdinga ir įvairialypė, pradedant nuo puikaus vitamino A šaltinio ir baigiant gebėjimu prisidėti prie širdies sveikatos. Šis nuostabus augalas yra turtingas ne tik maistinėmis medžiagomis, bet ir skoniu, kuris gali būti derinamas su įvairių rūšių patiekalais, todėl moliūgo nauda apima tiek fizines, tiek gastronomines savybes, suteikdama mums galimybę mėgautis sveika ir maistinga maisto įvairove.
Pateiksiu lengvą ir skanų patiekalą iš vistienos pietums ar vakarienei. Kad būtų patogiau sudėjau informaciją į lentelę.
Etapas | Instrukcijos | Ingredientai |
---|---|---|
Paruošimas | – Sutarkuokite moliūgą ir nupilkite perteklinį skystį – Supjaustykite vištieną – Susmulkinkite svogūną ir česnaką | – 100 g moliūgų – 400 g vištienos filė – 0.5 svogūno – 1 skiltelė česnako |
Maišymas | – Maišykite vištieną, svogūną, česnaką, moliūgą ir jogurtą – Įmuškite kiaušinius – Pridėkite prieskonius ir miltus | – 2 kiaušiniai – 2 šaukštai graikiško jogurto – 2 šaukštai kvietinių miltų – Druska – Prieskoniai paukštienai – Malti juodieji pipirai |
Kepimas | – Blynų kepimui: įkaitinkite aliejų, tešlą dėkite šaukštais ir kepkite iki sutvirtėjimo ir gražios spalvos iš abiejų pusių – Orkaitėje: formuokite blynelius arba pilkite į keksiukų formėles ir kepkite iki auksinės spalvos. | – Šiek tiek aliejaus |
Šie blyneliai mano šeimos labai pamėgti, juos darau įvairia priklauso nuo sezoniškumo ir kokių daržovių turiu namuose, tai jeigu moliūgo neturite, bet turite cukiniją, morką ar kt. irgi puikiai ir skaniai pavyks. O sugrįžus šaltiems orams vis dažniau praleisime laiko namuose taip ir norisi šiltos ir gardžios arbatos, o gal sriubos, čia pateiksiu lengvą moliūgų sriubos receptą:
Etapas | Instrukcijos | Ingredientai |
---|---|---|
Paruošimas | – Supjaustykite ir nulupkite moliūgą Supjaustykite kitus daržoves | – 1 mažas moliūgas (apie 1 kg) – 1 svogūnas – 2 morkos – 3 skiltelės česnako |
Kepimas | – Pakepinkite moliūgą ir morkas iki minkštumo | – Druskos ir pipirų – 2 šaukštai augalinio aliejaus |
Troskinimas | – Ant lėkštės pakepinkite svogūną ir česnaką | – 1 šaukštas augalinio aliejaus |
Virtimas | – Visus ingredientus suberkite į puodą, užpilkite sultiniu ir virkite | – 1 l daržovių sultinio |
Maišymas | – Nusausinkite daržoves ir sutrinkite blenderiu | – |
Garavimas | – Grąžinkite sriubą į puodą, pasūdykite ir pipiruokite pagal skonį, pakaitinkite | – Druskos ir pipirų pagal skonį |
Pateikimas | – Pateikite sriubą su moliūgų sėklomis, šviežiais žolelių lapeliais ir (jei pageidaujate) grietinėle | – Moliūgų sėklos – Šviežios petražolės arba krapų – Grietinėlė (neprivaloma) |
Sekite šiuos paprastus etapus, kad pagamintumėte skanią ir šiltą moliūgų sriubą – puikų pasirinkimą vėsiomis dienomis. Galite pritaikyti šį receptą pagal savo skonį, pridėdami kitų prieskonių arba eksperimentuodami su kitokiais ingredientais. Mėgaukitės! O jeigu esate neišalkę, o tik norite deserto prie arbatos puikus receptas apačioje moloiūgų blynų.
Etapas | Instrukcijos | Ingredientai |
---|---|---|
Paruošimas | – Sumaišykite sausus ingredientus – Atskirai sumaišykite drėgnus ingredientus | – 1 puodelis miltų – 2 šaukštai cukraus – 1 šaukštelis kepimo miltelių – ½ šaukštelio cinamono – ½ šaukštelio druskos – ½ puodelio moliūgo tyrės – 1 kiaušinis – 1 šaukštelis vanilės esencijos – ¾ puodelio pieno |
Maišymas | – Lengvai sumaišykite drėgnus ingredientus su sausais | |
Kepimas | – Ant vidutinio ugnies įkaitinkite keptuvę – Naudojant apie ¼ puodelio mišinio užpilkite blynus. Kepkite iki atsiradimo burbuliukų, tada apverkite | – Augalinis aliejus arba sviestas kepimui |
Pateikimas | – Patiekite blynus su medumi, klevų sirupu ar uogų padažu | – Medus, klevų sirupas, ar uogų padažas |
Tai yra bazinis receptas, bet moliūgo blynus galima papuošti ir kitais ingredientais pagal skonį, tokiais kaip graikiniai riešutai, džiovinti vaisiai ar šviežios uogos. Tikiuosi, kad šis receptas padės jums pasigaminti nuostabius moliūgo blynus! O jei norisi sudėtingesnio deserto siūlau išbandyti keksą iš moliūgų.
Etapas | Instrukcijos | Ingredientai |
---|---|---|
Kepimo Forma | – Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (350°F) – Paruoškite kepimo formą | – |
Sausi | – Maišykite visus sausus ingredientus kartu | – 1,5 puodelio miltų – 1 puodelis cukraus – 1 šaukštelis kepimo miltelių – ½ šaukštelio kepimo sodos – ½ šaukštelio druskos – 1 šaukštelis cinamono |
Drėgni | – Sumaišykite drėgnus ingredientus į kitą dubenį | – 2 dideli kiaušiniai – 1 puodelis moliūgo tyrės – ½ puodelio augalinio aliejaus – 1 šaukštelis vanilės esencijos |
Maišymas | – Palaipsniui į drėgnų ingredientų mišinį suberkite sausus ingredientus, maišykite | – |
Kepimas | – Perkelkite mišinį į formą – Kepkite 50-60 minučių – Leiskite atvėsti | – |
Papuošimas | – Papuoškite keksą pagal norą (nebūtina) | – Cukraus pudra ar kremas (neprivaloma) |
Keksų mėgėjams šis receptas tikrai labai patiks, o jį pasiruošti gali kiekvienas, nes yra paprasta ir greita.
Etapas | Instrukcijos | Ingredientai |
---|---|---|
Paruošimas | – Nuplaukite moliūgą – Perpjaukite pusiau ir išskobkite sėklas – Supjaustykite 5-6 cm storio riekeles | 1 vnt. moliūgų |
Kepimas | – Išdėliokite riekeles ant kepimo popieriaus, odele žemyn Apšlakstykite aliejumi Kepkite 190°C orkaitėje 50-60 min., kol moliūgas suminkštės | Šiek tiek aliejaus |
Atvėsinimas | – Palaukite, kol moliūgas atvės | |
Pjaustymas | – Nulupkite odelę arba “nukabinkite” minkštį nuo odos šaukštu | |
Trijimas | – Sutrinkite moliūgą kombaine ar blenderiu iki vientisos masės | |
Saugojimas | – Laikykite moliūgų tyrę šaldytuve iki 3-4 dienų arba užšaldykite ilgesniam laikui |
Moliūgų tyrė dėl savo unikalaus skonio ir tekstūros gali būti lengvai integruota į įvairius patiekalus, tiek saldžius, tiek sūrus, praturtindama juos vitaminais ir spalva.
Moliūgas, be abejo, yra viena iš universaliausių daržovių, kuria galime džiaugtis įvairiausiomis formomis – nuo sultingų sriubų iki saldžiųjų desertų. Ši įspūdinga oranžinė daržovė ne tik suteikia spalvingumo ir išskirtinumo mūsų lėkštėse, bet ir praturtina mūsų kūnus įvairiais būtinais maistiniais elementais. Moliūgai yra turtingi beta karotinu, vitaminais A, C ir E, taip pat geležimi ir kalciu, visi šie komponentai yra esminiai mūsų organizmo gerovei.
Taigi, moliūgų naudojimas yra toks, kad ne tik pasotina ir šildo šaltomis dienomis, bet ir šventė mūsų lėkštėje, įkvėpimas eksperimentams ir investicija į mūsų sveikatą. Kviečiu visus atrasti moliūgo virtuvės stebuklus ir įtraukti šią nuostabią daržovę į savo kasdienę dietą!