
Atsitraukite nuo kasdienybės ir atraskite nepakartojamą prieskonį – mastiką – reto ir egzotiško skonio, kurį galima naudoti įvairiais būdais. Išskirtinio skonio ir saldaus, pušų aromatą primenančio kvapo. Suteiks papildomo skonio įvairiems patiekalams – nuo pikantiškų iki saldžių. Nesvarbu, ar ji naudojama kaip žuvies prieskonis, desertų aromatas, ar kaip padažų ir marinatų sudedamoji dalis, mastika tikrai suteiks ypatingą skonį bet kuriam patiekalui. Dėl subtilaus, bet sudėtingo skonio tai yra puikus prieskonis, kuriuo galima pagardinti patiekalus. Išbandykite jau šiandien ir pajuskite nepakartojamą mastikos skonį!
Kas yra mastika?
Mastika yra aromatinė derva, gaunama iš visžalio krūmo, vadinamo Pistacia lentiscus. Tai unikalus prieskonis, kuris Viduržemio jūros regione ir Artimuosiuose Rytuose šimtmečius naudojamas įvairiais kulinariniais ir medicininiais tikslais. Mastika yra kristalų pavidalo medžiaga, kuri paprastai sumalama į smulkius miltelius arba naudojama dervos pavidalu.

Mastikos istorija
Mastika Viduržemio jūros regione naudojama jau seniai, o jos naudojimo istorija siekia VIII a. pr. m. e. Ji buvo naudojama kaip vaistinė priemonė nuo įvairių negalavimų, įskaitant virškinimo problemas ir odos ligas. Senovės Graikijoje ji buvo naudojama kvepalų, smilkalų ir kosmetikos gamyboje. Viduramžiais ji buvo naudojama gėrimams, likeriams ir desertams aromatizuoti.
Nuo X a. mastika taip pat naudojama tradicinėje islamo medicinoje. Osmanų imperijoje mastika buvo naudojama kaip šerbeto ir kitų desertų kvapioji medžiaga. Iš jos taip pat buvo gaminami tradiciniai turkiški ledai, vadinami dondurma. Mastika naudojama daugelyje kitų virtuvių, įskaitant Italijos, Ispanijos ir Šiaurės Afrikos virtuvę.
Mastikos nauda medicinoje ir mityboje
Mastika yra ne tik puiki kvapioji medžiaga, bet ir naudinga sveikatai. Tyrimai parodė, kad mastika pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti uždegimą ir apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos. Taip pat įrodyta, kad ji pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kurios gali padėti kovoti su bakterinėmis infekcijomis.
Mastika taip pat buvo naudojama medicinoje dėl jos virškinimui naudingų savybių. Ji gali padėti sumažinti skrandžio skausmą ir pilvo pūtimą, taip pat pagerinti virškinimą. Gali padėti palengvinti dirgliosios žarnos sindromo simptomus. Be to, mastika naudojama kvėpavimo takų ligoms, pavyzdžiui, bronchitui ir astmai, gydyti.
Mastika yra unikalus ir universalus prieskonis, turintis daugybę privalumų. Jį galima naudoti norint suteikti unikalų skonį ir aromatą pikantiškiems patiekalams ir desertams. Jis pasižymi subtiliu ir sudėtingu aromatu, primenančiu pušų, citrusinių vaisių ir anyžių skonį. Tai puikus būdas bet kuriam patiekalui suteikti ypatingo skonio.
Kur nusipirkti mastika
Mastikos galima įsigyti specializuotose parduotuvėse arba internetu. Paprastai mastika parduodama guminukais, mažais gabalėliais arba granulėmis. Mastika miltelių pavidalo parduodama mažuose indeliuose arba maišeliuose. Taip pat galima įsigyti didesnių kiekių, skirtų naudoti maisto gamyboje.
Viena iš populiariausių yra ši 100% natūrali mastika iš Graikijos salos Chijos (Chios). Pakuotėje 20 g, bet jos užtenka ilgam, vidutinio dydžio gabalėliais. Kaina – 20 eur.

Didesnio kiekio galite įsigyti šią mastiką taip pat iš Graikijos salos Chijos (Chios). Pakuotėje 75 g. Kaina – 30 eur. Asmeniškai mano šeimoje naudojame šią ir jaučiame tik teigiamą poveikį.

Taip pat Mastikos yra kapsulės pavidale, jei nenorite kramtyti. Dėžutėje yra 60 kapsulių po 500 mg, dienos norma yra 2000 mg, tai rekomenduojamas vartojimas: gerti po 4 kapsules per dieną.

Receptai, kuriuose naudojama mastika
Mastika yra universalus prieskonis, kurį galima naudoti įvairiuose receptuose. Pateikiame keletą skanių receptų, kuriuose mastika naudojama kaip prieskonis:
- Lašiša su mastika: Tai skanus ir paprastas būdas naudoti mastiką kaip žuvies prieskonį. Tiesiog apvoliokite lašišą mastikos miltelių, druskos, pipirų ir aliejaus mišinyje ir 20 min. kepkite orkaitėje.
- Mastikos šerbetas: Šis tradicinis Artimųjų Rytų desertas – skanus būdas panaudoti mastiką. Tiesiog sumaišykite mastikos miltelius, cukrų, citrinos sultis ir vandenį ir užšaldykite, kol sustings.
- Alyvuogių aliejus su mastika: Tai puikus būdas panaudoti mastiką alyvuogių aliejui pagardinti. Tiesiog įpilkite kelis arbatinius šaukštelius mastikos miltelių į butelį alyvuogių aliejaus ir palikite kelioms dienoms pritraukti.
- Jogurtas su mastika: Tai puikus būdas mėgstamam jogurtui suteikti papildomo skonio. Tiesiog įmaišykite į jogurtą kelis arbatinius šaukštelius mastikos miltelių ir išmaišykite.
Kaip laikyti mastiką
Mastiką reikia laikyti sandariame inde, vėsioje ir sausoje vietoje. Mastika miltelių pavidalo turėtų būti laikoma sandariame inde, vėsioje ir sausoje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Dervos pavidalo mastika taip pat turėtų būti laikoma sandariame inde, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.
Mastika turi būti laikoma atskirai nuo kitų prieskonių, kad neperduotų aromatų. Be to, ji turėtų būti laikoma atokiau nuo drėgmės, kad nesugestų.
Mastikos pakaitalai
Jei nerandate mastikos, galima naudoti kelis pakaitalus. Vieni populiariausių mastikos pakaitalų yra ožragė, anyžius, kardamonas, kalendra, gvazdikėliai ir muskato riešutas. Kiekvienas iš šių prieskonių pasižymi unikaliu skoniu, todėl svarbu eksperimentuoti, kad rastumėte tinkamą pakaitalą savo patiekalui.
Išvada
Mastika yra unikalus ir universalus prieskonis, turintis daugybę panaudojimo būdų. Jei ieškote unikalaus ir egzotiško prieskonio, kuris suteiktų kažką naujo, tikrai verta išbandyti mastiką. Dėl savo subtilaus, bet sudėtingo skonio ji tikrai pagerins bet kokio patiekalo skonį.
Jei norėtumėte įsigyti ir išbandyti jūsų pasirinktos mastikos parašykite man laišką į el. paštą – aistte55@gmail.com arba telefonu – 860215981 ir susitarsime.