Imuninei sistemai ir širdies veiklai “Aukso obuoliai”- svarainiai

Svarainių nauda

Imuninei sistemai ir širdies veiklai “Aukso obuoliai”- svarainiai

Atėjus rudens viduriui prasidėjo svarainių derliaus įkarštis, kuomet šie subrendę vaisiai dar kiek rūgštoki, bet labai aromatingi. Svarainio vaisiai pasižymi aitriu skoniu dėl juose esančio didelio rauginių medžiagų kiekio. Dėl to svarainiai dažniau vartojami termiškai apdoroti negu švieži.

Svarainių vaisiuose yra daug vitaminų C, E ir PP, B grupės vitaminų, cukraus, obuolių ir citrinų rūgščių, pektinų, rauginių ir mineralinių (kalcio, kalio, kobalto, fosforo, geležies, magnio, vario) medžiagų. Vaisių žievelėje yra eterinių aliejų, o sėklose – daug gleivių, aliejaus, glikozidų, rauginių medžiagų (jų yra ir svarainių lapuose), krakmolo.

svarainis

Svarainių vaisių nauda

  • Stiprina imunitetą;
  • Skatina tulžies bei šlapimo išsiskyrimą;
  • Mažina kraujavimą;
  • Stimuliuoja kraujodaros procesus;
  • Slopina kosulį;
  • Turi antiopinių, antibakterinių ir antiseptinių savybių;
  • Padeda nuo pykinimo bei vėmimo;
  • Mažina uždegimus, stabdo kraujavimą ir stiprina organizmą;
  • Stiprina psichiką;
  • Gerina nuotaiką;
  • Naudingi sergantiems tuberkulioze arba bronchine astma;
  • Padeda sergant mažakraujyste, padažnėjus pulsui bei jaučiant bendrą silpnumą;
  • Ekomenduojami sergant anemija dėl geležies trūkumo;
  • Padeda gydyti skrandžio sutrikimus, viduriavimą, kolitą, ūmų gastroenterokolitą, stabdo skrandžio kraujavimą;
  • Išoriškai naudoti sergant keratitu ir konjunktyvitu, nusideginus arba esant sudirgintai odai, taip pat kaip skalavimo priemonę sergant angina.

Svarainių nauda sveikatai išties didelė, nes pasižymi puikiomis maistinėmis ir gydomosiomis savybėmis.

Svarainių vartojimas

Pats paprasčiausias būdas svarainius vartoti, tai nusiplauti, supjaustyti skiltelėmis, išimti sėklas, sutarkuoti tarka, tarkius sumaišyti su medumi ir dėti į šaldytuvą, bus skani ir sveika arbata.

Svarainių arbata

Nepatartina vartoti

  • Svarainis netinkamas vaikams iki vienerių metų, nes savo rūgštimi dirgina gleivinę, alergizuoja, kaip ir citrusiniai vaisiai;
  • Svarainių nepatariama valgyti paūmėjus skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, sergant plonojo ir storojo žarnynų uždegimu.

Jums gali būti aktualu paskaityti apie vitaminą C ar geležį.

    Sekite mane socialiniuose tinkluose

    Susisiekite

    Astipri.lt © 2023 Visos teisės saugomos