
Čija lietuviškas pavadinimas yra ispaninis šalavijas. Tai juodai baltos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Šios sėklos buvo vienas pagrindinių maistų majų, actekų ir inkų civilizacijose. “Chia” majų kalboje reiškia – stiprybė
Chia sėklų nauda





Čija sėklų paruošimas
Chia sėklos paruošimas yra paprastas ir nesudėtingas. Čija sėklas geriausia mirkyti skystyje, pavyzdžiui, vandenyje, migdolų piene arba kokosų vandenyje, bent 10 minučių arba iki 24 valandų prieš vartojimą. Tai padeda suardyti sėklų apvalkalą ir padidinti sėklų maistingųjų medžiagų biologinį prieinamumą. Čija sėklų taip pat galite dėti į kokteilius, jogurtą, avižinę košę ar kepinius. Čija sėklos taip pat puikiai tinka kaip kiaušinio pakaitalas veganiškiems kepiniams: tiesiog sumaišykite 1 valgomąjį šaukštą čija sėklų su 3 valgomaisiais šaukštais vandens, palikite 15 minučių nusistovėti ir naudokite kaip 1 kiaušinio pakaitalą. Galiausiai, čija sėklas galite naudoti salotoms ar kitiems patiekalams pagardinti, kad jos būtų traškios ir maistingos. Taigi, kai kitą kartą ieškosite maistingo ir skanaus valgio priedo, griebkitės čija sėklų!
Chia sėklų santykis
Chia sėklos yra supermaistas, kuris yra neįtikėtinai universalus ir neįtikėtinai sveikas. Tačiau kiek jų turėtumėte naudoti gamindami maistą, kokiu santykiu užpilti chia sėklas? Bendra taisyklė yra tokia: 1 dalis chia sėklų ir 4 dalys skysčio. Šiuo santykiu galima gaminti viską – nuo chia pudingo iki chia kokteilių. Šį santykį taip pat galite naudoti sriuboms ir padažams tirštinti. 1:4 santykis yra puikus pradinis taškas, tačiau galite jį koreguoti pagal savo poreikius. Galite naudoti daugiau chia sėklų, jei norite tirštesnės konsistencijos, arba mažiau, jei norite ko nors šiek tiek plonesnio. Eksperimentuokite ir raskite tinkamą santykį savo receptams! Ir nepamirškite smagiai praleisti laiką. Čija sėklos yra paprastas būdas bet kuriam patiekalui suteikti maistingumo ir tekstūros, todėl nebijokite būti kūrybingi virtuvėje.
Pusryčių receptai su chia sėklomis
Chia sėklų gėrimas
Chia sėklų kokteiliai tapo sveikatos ir sveikatingumo pramonės tendencija, ir ne veltui. Tai ne tik skanus ir maistingas gėrimas, bet ir neįtikėtinai lengvai pagaminamas. Viskas, ko jums reikia, yra maišytuvas arba virtuvinis kombainas ir mėgstami ingredientai. Pirmiausia į maišytuvą įpilkite puodelį pieno arba pieno alternatyvos. Tuomet įdėkite saują chia sėklų, bananą, puodelį šaldytų uogų, šaukštą medaus ir šaukštą maltų linų sėmenų. Sumaišykite iki vientisos masės. Jei norite tirštesnio kokteilio, galite įmaišyti šaukštelį baltymų miltelių, šaukštą riešutų sviesto arba šaukštą graikiško jogurto. Kai kokteilis bus paruoštas, supilkite jį į stiklinę, įsmeikite šiaudelį ir mėgaukitės! Chia sėklų kokteiliai yra puikus būdas gauti kasdienę vitaminų ir mineralų dozę.
Chia sėklų pudingas
Jei ieškote skanaus, sveiko ir paprasto recepto, ieškokite tik chia sėklų pudingo! Šis veganiškas receptas kupinas maistingųjų medžiagų, o jam pagaminti užtruksite vos kelias minutes. Viskas, ko jums reikia, yra chia sėklos, migdolų pienas ir mėgstami priedai. Pirmiausia dubenyje arba stiklainyje sumaišykite chia sėklas ir migdolų pieną. Būtinai gerai išmaišykite, kad chia sėklos nesuliptų. Tada mišinį uždenkite ir palikite šaldytuve mirkti per naktį. Kitą rytą ispaninio šalavijo sėklos išsiplės ir taps panašios į želė. Galite pridėti mėgstamų priedų, pavyzdžiui, šviežių vaisių, riešutų ar kokosų drožlių. Galiausiai viską sumaišykite ir mėgaukitės! Chia sėklų pudingas – puikus būdas pradėti dieną maistingu ir skaniu užkandžiu.