
Trešnės – nuostabios ir labai naudingos žmogaus organizmui uogos. Žavi ne tik savo nauda, grožiu, bet ir skoniu. Šios uogos panašios į vyšnias, tačiau jos yra minkštesnės ir saldesnės. Ar žinojote kuo uogos tamsesnės, tuo daugiau jose naudingų sveikatai medžiagų?
Trešnėse gausu
- Karotenoidų ir antocianų. Pigmentai turi didelį antioksidacinį poveikį: kvercetinas ir flavonoidai stiprina imuninę sistemą ir padeda išvengti virusinių ligų;
- Kalis. Valo organizmą ir normalizuoja širdies ir kraujagyslių veiklą;
- Vitaminas C. Stiprus antioksidantas, kuris padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie naikina ląsteles;
- Bioflavonoidai. Pasižymi uždegimą ir skausmą mažinančiu poveikiu. Gali padėti, sergant podagra, nes mažina šlapimo rūgšties kiekį organizme;
- Fenolio junginiai. Gali sumažinti vėžio riziką, stiprina organizmo apsaugą;
- Trešnėse yra B grupės. A, E vitaminų, geležies, kalcio, fosforo;
- Uogose daug polisacharidų, 100 g trešnių yra 53 kalorijos, todėl jų galima įtraukti net ir į svorį bandančių numesti žmonių dietą.
Kodėl verta vartoti
- Nuo sąnarių sutrikimų;
- Nuo širdies ir kraujagyslių ligų;
- Nuo nervų sutrikimų;
- Geresniam regėjimui;
- Nuo kvėpavimo sistemos sutrikimų;
- Nuo virškinimo sutrikimų;
- Nuo šlapimo pūslės ligų;
- Geresnei odos būklei;
- Stipresnei imuninei sistemai.
Trešnių sudėtis
Elementas | Kiekis (100 g) |
---|---|
Kalorijos | 53,4 kcal |
Vanduo | 74,1 ml |
Baltymai | 0,8 g |
Angliavandeniai Maistinės skaidulos Cukrus | 12,8 g 1,8 g 10,4 g |
Riebalai | 0,4 g |
Kaip ir daugumoje vaisių ar uogų ne išimtis ir trešnės didžioji dalis sudaro vanduo ir cukrus.
Energijos (kcal) proporcijos pagal makro-elementus:
Angliavandeniai – 89 %
Baltymai – 6 %
Riebalai – 5 %
Trešnių kaloringumas
Kcal/100 g | |
---|---|
53 kcal | x gramų, svorio kartu su nevalgoma dalimi |
60 kcal | x gramų tik valgomos dalies |