
Salierai priskiriami naudingiausių daržovių kategorijai, nors dažnai jie būna pamiršti ir nenaudojami. Ši žalia daržovė naudinga ne tik dėl naudos sveikatai, bet ir dėl jų universalumo. Šias daržoves galite valgyti žalias, naudoti kokteiliuose, pagardinti troškinį, papildyti sriubą, naudoti salotose.
Kulinarijoje naudojamos visos salierų dalys: stiebai, lapai, šaknys ir net sėklos. Tad juos įtraukti į mitybą tikrai nebus sunku. Tuo labiau, kad šią daržovę galima vartoti tiek žalią, tiek termiškai apdorotą. Salierai nauda didžiulė mūsų organizmui tik reikėtų su jais atsargiai, nes tai vienas iš labiausiai alergizuojančių maisto produktų. Žmonėms, turintiems kraujo krešėjimo sutrikimų, vartojantiems kraują skystinančius vaistus, salierų valgyti nerekomenduojama.
Saliero gumbas yra unikali ir nepakankamai naudojama daržovė, auginama jau šimtmečius. Ši šakniavaisinė daržovė kilusi iš Viduržemio jūros regiono, joje gausu ląstelienos, kalcio ir vitaminų A ir C, todėl ji yra puikus mitybos šaltinis. Saliero gumbas yra labai universalus ir gali būti ruošiamas įvairiais būdais – nuo paprasto troškinimo garuose ir troškinimo iki sudėtingų sriubų ir troškinių. Jis yra švelnaus, šiek tiek saldaus skonio, todėl puikiai tinka salotoms ir sumuštiniams gardinti, taip pat aromatingoms užtepėlėms ar padažams gaminti. Saliero gumbas turi žemą glikemijos indeksą, todėl yra puikus pasirinkimas norintiems laikytis sveikos mitybos. Dėl unikalaus skonio ir maistinės vertės salierų gumbai yra puikus bet kokio patiekalo priedas.
Salierų gumbai įvairiose pasaulio kultūrose nuo seno naudojami kaip gydomoji priemonė. Ši neįtikėtina daržovė šimtmečius buvo naudojama įvairiems negalavimams gydyti – nuo virškinimo problemų iki odos ligų. Šiandien salierų gumbai vėl populiarėja dėl daugybės sveikatai naudingų savybių. Juose gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, o tyrimai parodė, kad salierų gumbų nauda vartojant padės sumažinti uždegimą ir pagerinti širdies sveikatą. Salierų gumbų įtraukimas į savo mitybą yra paprastas būdas gauti vitaminų ir mineralų, reikalingų jūsų organizmui išlikti sveikam.