Salierai priskiriami naudingiausių daržovių kategorijai, nors dažnai jie būna pamiršti ir nenaudojami. Ši žalia daržovė naudinga ne tik dėl naudos sveikatai, bet ir dėl jų universalumo. Šias daržoves galite valgyti žalias, naudoti kokteiliuose, pagardinti troškinį, papildyti sriubą, naudoti salotose.
Kulinarijoje naudojamos visos salierų dalys: stiebai, lapai, šaknys ir net sėklos. Tad juos įtraukti į mitybą tikrai nebus sunku. Tuo labiau, kad šią daržovę galima vartoti tiek žalią, tiek termiškai apdorotą. Salierai nauda didžiulė mūsų organizmui tik reikėtų su jais atsargiai, nes tai vienas iš labiausiai alergizuojančių maisto produktų. Žmonėms, turintiems kraujo krešėjimo sutrikimų, vartojantiems kraują skystinančius vaistus, salierų valgyti nerekomenduojama.
Saliero gumbas yra unikali ir nepakankamai naudojama daržovė, auginama jau šimtmečius. Ši šakniavaisinė daržovė kilusi iš Viduržemio jūros regiono, joje gausu ląstelienos, kalcio ir vitaminų A ir C, todėl ji yra puikus mitybos šaltinis. Saliero gumbas yra labai universalus ir gali būti ruošiamas įvairiais būdais – nuo paprasto troškinimo garuose ir troškinimo iki sudėtingų sriubų ir troškinių. Jis yra švelnaus, šiek tiek saldaus skonio, todėl puikiai tinka salotoms ir sumuštiniams gardinti, taip pat aromatingoms užtepėlėms ar padažams gaminti. Saliero gumbas turi žemą glikemijos indeksą, todėl yra puikus pasirinkimas norintiems laikytis sveikos mitybos. Dėl unikalaus skonio ir maistinės vertės salierų gumbai yra puikus bet kokio patiekalo priedas.
Salierų gumbai įvairiose pasaulio kultūrose nuo seno naudojami kaip gydomoji priemonė. Ši neįtikėtina daržovė šimtmečius buvo naudojama įvairiems negalavimams gydyti – nuo virškinimo problemų iki odos ligų. Šiandien salierų gumbai vėl populiarėja dėl daugybės sveikatai naudingų savybių. Juose gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, o tyrimai parodė, kad salierų gumbų nauda vartojant padės sumažinti uždegimą ir pagerinti širdies sveikatą. Salierų gumbų įtraukimas į savo mitybą yra paprastas būdas gauti vitaminų ir mineralų, reikalingų jūsų organizmui išlikti sveikam.
Salierų sultys pastaruoju metu tapo tikra sveikatingumo tendencija, viliodamos žmones savo įspūdingomis sveikatos teikiamomis naudomis. Šis žaliasis gėrimas, gaminamas iš šviežių salierų stiebų, ne tik gaivina, bet ir yra pilnas maistinių medžiagų, kurios gali padėti pagerinti bendrą sveikatos būklę.
Pagrindinės salierų sulčių naudos:
Norint pasigaminti salierų sultis, reikia tik šviežių salierų stiebų ir sulčiaspaudės arba blenderio. Sumalkite salierų stiebus sulčiaspaudėje arba blenderyje, o tada perkoškite gautą skystį per marlę ar smulkią sietelę, kad atskirtumėte skiedinį nuo minkštimo. Geriausia gerti šviežiai spaustas sultis, kad išsaugotumėte kuo daugiau maistinių medžiagų. Jeigu skonis nėra malonus galite išsipausti kartu obuolį ar agurką, kurie suteiks malonesnį skonį.
Svarbios pastabos
Nors salierų sultys yra sveikas pasirinkimas, svarbu vartoti jas subalansuotoje mityboje. Kai kurie žmonės gali patirti jautrumą ar alergines reakcijas į salierus, todėl pradėjus gerti salierų sultis, rekomenduojama stebėti organizmo reakcijas.
Be to, nereikėtų pamiršti, kad nors salierų sultys teikia daug naudos, jos negali pakeisti visavertės ir įvairios mitybos ar būti vienintelis sveikatos gerinimo būdas. Visada svarbu siekti subalansuotos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo.
Jeigu jus sudomino šis straipsnis taip pat gal bus įdomu sužinoti apie spirulinos naudą ar chrolofilo naudą.