Saldžioji šokolado nauda: Kaip valgant šokoladą galima pagerinti sveikatą

Šokolado nauda

Saldžioji šokolado nauda: Kaip valgant šokoladą galima pagerinti sveikatą

Šokoladas yra vienas mėgstamiausių ir labiausiai mėgstamų skanėstų visame pasaulyje. Tai idealus atlygis po ilgos dienos, ypatingas skanėstas gimtadienio proga ir paguodžiantis užkandis, padedantis išgyventi stresinę situaciją. Bet ar žinojote, kad valgant šokoladą taip pat galima pagerinti sveikatą? Tyrimai parodė, kad saikingas mėgavimasis tinkamos rūšies šokoladu gali turėti daug teigiamo poveikio jūsų organizmui ir bendrai savijautai. Šokolado nauda yra labai didelė ir daug siekianti – nuo geresnės širdies sveikatos iki didesnio energijos kiekio. Tad kodėl gi šiandien nepasimėgauti keliais kvadratėliais mėgstamo juodojo šokolado? Jūsų kūnas ir skonio receptoriai jums padėkos.

[lwptoc]

Įvadas

Gyvenime yra nedaug dalykų, kurie yra saldesni už šokolado teikiamą naudą. Jei mėgstate valgyti šokoladą, galbūt norėsite išgirsti, kaip tinkamų šokolado rūšių valgymas gali būti naudingas jūsų sveikatai. Yra daug įvairių šokolado rūšių, tačiau nedaugelis jų turi naudos sveikatai, kaip juodasis šokoladas. Prieš pasinerdami į nuostabų šokolado pasaulį, aptarkime keletą pagrindinių dalykų. Kas yra šokoladas? Kuo jis skiriasi nuo kakavos? Kodėl mes jį taip mėgstame? Sužinokime!

Kas yra šokoladas?

Šokoladas yra grynas maisto produktas, gaminamas iš skrudintų kakavos sėklų (pupelių), pieno ir cukraus. Kakava – tai neapdorotos tos pačios pupelės, iš kurių gaminamas šokoladas. Kakavos pupelės skrudinamos labai aukštoje temperatūroje, kad iš jų būtų pašalinti visi aliejai ir jos taptų pakankamai trapios, kad būtų galima jas sumalti į miltelius. Po to į miltelius dedama pieno ir cukraus ir tik tada iš jų gaminamos parduotuvėse parduodamos šokolado plytelės. Gryniausia kakava gali būti naudojama kaip sveikas kavos pakaitalas, nes joje yra panašus kofeino kiekis.

Šokolado rūšys

Šokoladas būna įvairių formų – nuo plytelių iki miltelių ir įvairiausių įdomių mišinių. Yra daugybė skirtingų šokolado rūšių, todėl turite puikią galimybę išsirinkti tą, kuri yra naudingiausia jūsų sveikatai. Štai keletas šokolado rūšių ir jų teikiama nauda, kai jie vartojami saikingai. Nuo juodojo šokolado ir pieniško šokolado iki baltojo šokolado ir dar daugiau – galimybės yra neribotos. Juodasis šokoladas yra viena populiariausių šokolado rūšių, ir ne veltui, nes laikomas sveikiausia šokolado rūšimi. Jis yra sodrus ir kreminis, pasižymi ryškiu karčiai saldžiu skoniu. Ypatingi požymiai tikram šokoladui: ne mažiau 80 % kakavos, be priedų. Sudėtyje – kakavos sviestas, kakavos drožlės arba pupelės, saldiklis. Pieniškas šokoladas yra kreminis ir saldesnis už juodąjį, todėl jį ypač mėgsta vaikai ir didžioji dalis suaugusiųjų. Pieninio šokolado sudėtyje yra riebaus pieno arba grietinėlės miltelių. Baltasis šokoladas yra dar saldesnis ir kreminis, į jį dažnai dedama papildomų skonių, pavyzdžiui, vanilės ar migdolų, jame išvis nėra kakavos, užtat gausu cukraus pudros ir sintetinės valinės.

Šokolado rūšys

Šokolado vartojimo nauda

Cholecistokininas – hormonas, išsiskiriantis suvalgius maisto, skaido riebalus ir cukrų mūsų organizme, ypač kai valgome šokoladą. Šis hormonas taip pat žinomas kaip mažinantis potraukį cukrui, todėl šokoladas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie serga cukriniu diabetu. Šokolade esantys flavonoidai didina serotonino kiekį organizme. Serotoninas yra hormonas, kuris atlieka didžiulį vaidmenį mūsų nuotaikai ir energijos lygiui. Taip pat žinoma, kad teigiamai veikia atmintį, padeda kovoti su depresija ir lėtiniu nuovargiu. Šokolade esantys antioksidantai gerina bendrą širdies ir kraujagyslių sistemos būklę taip pat naudingi grožiui. O štai spuogus ir bėrimus, taip pat kariesą, gali išprovokuoti įvairios pieninio ir baltojo šokolado sudedamosios dalys. Ir atvirkščiai: valgydami juodajį šokoladą, kuriame didelis kiekis kakavos pupelių, išsaugote savo šypsenos grožį – juk taninai ir kiti antibakteriniai komponentai puikiai susidoroja su burnos ertmės bakterijomis, taip pat mažina dantų apnašų susidarymą. Tyrimai parodė, kad per dieną suvalgant 30 g juodojo šokolado sistolinį kraujospūdį galima sumažinti iki 10 %. Tris keturis gabalėlius kasdien galite suvalgyti net ir tada, kai intensyviai lieknėjate. Kuo didesnisprocentas kakavos pupelių šokolado sudėtyje, tuo jis naudingesnis.

Širdies sveikata

Širdies sveikata yra sąrašo viršuje, kai kalbama apie šokolado naudą. Ilgai sklando mitas, kad šokoladas kenkia širdžiai. Tai paprasčiausiai netiesa, jei tik valgote tinkamos rūšies šokoladą. Juodajame šokolade gausu flavonoidų, kurie, kaip įrodyta, mažina kraujospūdį ir gerina kraujotaką, o tai savo ruožtu gali sumažinti riziką susirgti širdies ligomis.

Šokolado nauda širdžiai

Kognityvinė veikla

Šokoladinė pažintinė veikla – tai smagus ir skanus būdas priversti smegenis dirbti, sustiprinti atmintį ir sužinoti daugiau apie šokolado poveikį psichikos sveikatai. Šios veiklos metu tiriamas įvairių rūšių šokolado poveikis jūsų pažintiniams gebėjimams. Šokoladas gali pagerinti jūsų protinius procesus. Juodasis šokoladas gali būti naudingas jūsų smegenims. Tyrimai parodė, kad juodasis šokoladas gali padėti pagerinti kognityvines funkcijas, padidinti dėmesio koncentraciją ir net sumažinti stresą. Kodėl juodasis šokoladas toks naudingas smegenims? Tai kakava! Kakavoje gausu flavonoidų, kurie gali padėti pagerinti smegenų veiklą. Šie junginiai gali padėti pagerinti kraujotaką smegenyse, sustiprinti nervines jungtis ir paskatinti serotonino ir dopamino – dviejų hormonų, padedančių reguliuoti mūsų nuotaiką – gamybą. Tačiau prieš einant prie kasos būtinai patikrinkite etiketę. Norite įsitikinti, kad perkate gerą juodąjį šokoladą, jo sudėtyje turėtų būti ne mažiau kaip 80 % kakavos. O jei ieškote papildomų maistinių medžiagų, pabandykite juodąjš šokoladą su riešutais ar džiovintais vaisiais, kad gautumėte papildomų baltymų, vitaminų ir mineralų. Tad pirmyn ir mėgaukitės – jūsų smegenys jums už tai padėkos!

Geresnė nuotaika

Vienas iš labiausiai pastebimų šokolado privalumų yra teigiamas jo poveikis nuotaikai. Šokolade esantis serotoninas siejamas su geresne nuotaika ir mažesniu liūdesio jausmu. Iš tiesų, tyrimas parodė, kad suvalgius 25 g juodojo šokolado serotonino kiekis gali padidėti iki 50 %. Kenčiantiems nuo depresijos ar nerimo, nedidelio kiekio juodojo šokolado suvalgymas gali labai pakeisti situaciją.

Streso mažinimas

Dar vienas svarbus šokolado privalumas – jo gebėjimas mažinti kortizolio kiekį organizme. Kortizolis yra hormonas, išsiskiriantis reaguojant į stresą. Jis yra svarbus, tačiau per didelis jo kiekis gali turėti žalingą poveikį mūsų sveikatai. Kai patiriame daug streso, mūsų organizmas gamina daugiau kortizolio, o tai gali sukelti žalingą poveikį, pavyzdžiui, svorio augimą, nerimą ir sumažėjusį lytinį potraukį. Įrodyta, kad šokolade esantys flavonoidai padeda sumažinti kortizolio kiekį, o tai gali padėti sumažinti stresą.

Kaulų sveikata

Galbūt apie tai nepagalvojote mąstant apie šokolado naudą, bet tai tiesa! Juodojo šokolado valgymas gali padėti sulėtinti osteoporozės – būklės, dėl kurios kaulai tampa trapūs ir lengviau lūžta – procesą. Šį poveikį lemia juodajame šokolade esantis didelis flavonoidų kiekis. Jie neleidžia suirti kolagenui, kuris būtinas stipriems kaulams statyti.

Odos sveikata

Vienas iš šokolado privalumų yra jo poveikis mūsų odai. Valgant tinkamos rūšies šokoladą gali pagerėti odos išvaizda ir net užkirsti kelią aknės paūmėjimams. Juodajame šokolade yra daug sočiųjų riebalų, kurie, kaip įrodyta, vietiniu būdu naudojami odos būklei gerinti. Jis taip pat gali kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie laikui bėgant gali pažeisti odą. Valgomas jis gali pagerinti kraujo pritekėjimą į odą, o tai gali sumažinti aknę ir padėti pagerinti odos kokybę.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis šokoladą

Rinkdamiesi mėgstamą šokoladinį skanėstą, norite įsitikinti, kad renkatės tokį, kuris geriausiai tinka jūsų sveikatai. Štai keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis šokoladą ir kurie padės maksimaliai padidinti mėgstamo skanėsto naudą sveikatai.

  • Ieškokite sudedamųjų dalių sąrašo, kuriame yra kuo daugiau kakavos. Terminas “šokoladas” gali būti klaidinantis, nes ne visose šokolado plytelėse yra kakavos pupelių.
  • Rinkitės juodąjį šokoladą, o ne pienišką ar baltąjį. Visuose juose yra panašus kiekis flavonoidų, tačiau juodajame šokolade jų yra daugiau, nes jis nebuvo tiek apdorotas.
  • Venkite šokolado su pridėtiniu cukrumi. Nors iš kakavos pupelių gaunate vertingų maistinių medžiagų, cukrus jums tik pakenks.

 Šokolado kokybė

Kaip atsakingai mėgautis šokoladu

Niekas neneigia, kad šokoladas yra skanėstas. Jis nuostabaus skonio ir gali suteikti daug naudos sveikatai, tačiau tai nėra tai, ką turėtumėte valgyti kasdien. Kai mėgaujatės šokoladu, norite įsitikinti, kad tai darote atsakingai. Vadovaukitės šiais patarimais, kaip atsakingai mėgautis šokoladu:

  • Nepersivalgykite. Suvalgę kelis kvadratėlius juodojo šokolado galite gauti visą naudą nepersivalgydami. Valgant per daug šokolado, gali padidėti svoris, todėl būtinai subalansuokite jį su daugybe vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų. Pirmenybę teikite kokybei, o ne kiekybei. Ieškokite prekių ženklų, kuriuose naudojami kokybiški ingredientai, ir venkite dirbtinių saldiklių.
  • Rinkitės juodąjį šokoladą. Juodajame šokolade gausu antioksidantų, be to, jame yra mažiau cukraus nei pieniškame ar baltajame šokolade.
  • Venkite labai kaloringų variantų.
  • Nevalgykite šokolado, jei turite problemų su miegu. Šokolade esantis kofeinas gali neleisti jums užmigti, kai norite miegoti.

Taigi, jei norite mėgautis šokoladu be kaltės jausmo, nepamirškite saikingai, rinkitės kokybišką, juodąjį šokoladą ir pasirūpinkite, kad jis būtų suderintas su sveika mityba. Mėgaukitės!

Šokolado meistrai

Šokolado meistrai – tai žmonės, kurie sugeba paimti geriausius ingredientus ir paversti juos gardžiais skanėstais. Naudodami tik geriausias kakavos pupeles, jie sukuria tobulai subalansuotus receptus ir išgauna burnoje tirpstančius šokolado gabalėlius, kuriuos norisi valgyti toliau. Jų dėmesys detalėms toks preciziškas, kad kiekvienas kąsnis toks pat geras kaip ir ankstesnis, nesvarbu, kiek jų suvalgytumėte. Šokolado meistrai puikiai išmano šokolado gamybos meną, todėl gali gaminti įvairiausius šokolado gaminius – nuo triufelių ir pralinijų iki plytelių ir bonbonų. Jie taip pat žino, kaip kuo geriau pateikti savo kūrinius, gražiai supakuoti ir eksponuoti, kad šokoladiniai saldainiai taptų dar patrauklesni. Jei mėgstate šokoladą, būtinai ieškokite šokolado meistro. Jie savo gardžiais kūriniais patenkins visus norus ir visada būsite tikri, kad gausite aukščiausios kokybės gaminius.

Karštas šokoladas

[table id=8 /]

Gaminimo eiga:

  1. Juodą ir pienišką šokoladą susmulkinti į gabalėlius.
  2. Sudėti į nedidelį metalinį dubenėlį, tirpinti ant nedidelės ugnies.
  3. Kai pasidarys labai tiršta šokolado masė įpilti pieno, įdėti cukraus ir maišyti kol sutirštės.
  4. Tada jau galima pilstyti į puodelius
  5. Dėti lazdyno riešutus, migdolus ar kitus priedus.

Karštas šokoladas

Sausainiai su šokolado gabaliukais

[table id=7 /]

Gaminimo eiga:

  1. Sviestą išlydome ir paliekame, kad atvėstų.
  2. Į atvėsusį sviestą suberiame cukrų, įmušame kiaušinį ir vieną kiaušinio trynį, išplakame elektriniu plaktuvu.
  3. Kepimo miltelius sumaišome su miltais, suberiame į kiaušinio ir sviesto masę, rankomis išminkome iki vientisos masės, suberiame šokolado gabaliukus.
  4. Rankomis formuojame nedidelius rutuliukus, dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame apie 15 min. 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  5. Skanaus!

sausainiai su šokoladu

Išvados

Šokoladas yra vienas labiausiai mėgstamų skanėstų visame pasaulyje. Panagrinėjus šokolado vartojimo privalumus, tapo aišku, kad tai puikus priedas prie kiekvieno žmogaus mitybos raciono. Jis ne tik turi daugybę sveikatai naudingų savybių, bet yra skanus. Juodojo šokolado vartojimas gali padėti išvengti sveikatos problemų ar antsvorio. Tyrimai taip pat parodė, kad jis gali padėti pagerinti nuotaiką ir sumažinti stresą. Taigi, jei ieškote kuo nors praskaidrinti dieną, gabalėlis šokolado gali būti puiki atgaiva. Žinoma, svarbiausia yra saikingumas – per didelis šokolado kiekis gali lemti svorio augimą ir kitas sveikatos problemas. Taigi drąsiai mėgaukitės nedideliu šokolado gabalėliu – jūsų kūnas ir skonio receptoriai jums padėkos!

    Sekite mane socialiniuose tinkluose

    Susisiekite

    Astipri.lt © 2023 Visos teisės saugomos