Mandarinai – skanūs, saldūs citrusiniai vaisiai, saldžiarūgščio skonio ir ryškios oranžinės spalvos, puikiai papildantys bet kokią sveiką mitybą. Juose mažai kalorijų, riebalų ir natrio, daug maistinių skaidulų. Mandarinai taip pat yra puikus vitaminų A, C ir E, kalio, geležies ir kalcio šaltinis. Reguliariai valgydami mandarinus galite gauti organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kad jo sveikata būtų optimali. Mandarinai ne tik skanūs ir maistingi, bet ir lengvai įtraukiami į savo mitybą įvairiais būdais. Nesvarbu, ar jų dėsite į salotas, ar valgysite žalius kaip užkandį, ar naudosite juos receptuose, mandarinai gali būti skanus ir maistingas priedas prie jūsų mitybos. Mandarinų žievelė plona ir lengvai nulupama nei daugumos kitų citrusinių vaisių, todėl jie yra populiarus užkandis.
[lwptoc]
Analizuojant mandarinų rūšys sužinojau, kad jų yra labai daug. Su keleta supažindinsiu ir jus. Vienas iš paprasčiausių klasifikacijų yra vaisių skirstymas pagal jų spalvą. Pagal šį rodiklį jie skirstomi į raudoną, geltoną ir žalią.
Raudonieji mandarinai išsiskiria ne tik vizualiu patrauklumu, bet ir labai saldžiu skoniu:
Geltonųjų mandarinų veislės šių veislių odelė geltona, artimesnė citrininei arba šviesiai oranžinei, dažnai su žalsvais dėmėmis. Jie taip pat gana saldūs ir sultingi, nors yra rūgštesni.
Žaliųjų mandarinų veislės mūsų šalyje ir kaimyninėse šalyse praktiškai nerasite. Jie daugiausia auginami Filipinuose.
Pasinėrusi į nuostabų mandarinų veislių pasaulį, priėjau prie įdomios išvados: kiekvienas ras sau tinkamą. Vieniems labiau patinka rūgštūs, kitiems saldūs, vieni didesnį dėmesį skiria lengvai lupamiems, kiti atsižvelgia į skonį ar išvaizdą. Tai liudija, kokie įvairūs yra mandarinų šeimos vaisiai. Nesvarbu, ko ieškote, tikrai rasite mandarinų veislę, kuri puikiai atitiks jūsų skonį. Tad kodėl gi nepabandžius vieno iš jų? Kas žino, galbūt atrasite naują mėgstamiausią vaisių!
[table id=6 /]
Mandarinuose esantis vitaminas A padeda virškinimui ir žarnyno sveikatai. Jis atlieka svarbų vaidmenį vystantis ir palaikant jūsų žarnyno sienelę. Vitaminas A ir liuteinas svarbūs akių sveikatai. Vitaminas A kartu su vitaminu C ir kaliu gali padėti apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, pvz., širdies priepuolių ir insulto. Vitaminas A, vitaminas C ir skaidulos padės išvengti diabeto ir sumažins jo riziką. Vitaminas C ir liuteinas sumažins tam tikras vėžio rūšis, pavyzdžiui, plaučių ir krūties vėžio, riziką.
Mandarinus galima dėti į salotas, jogurtą ir granolą ar ryžių patiekalus. Iš jų taip pat galima paruošti skanias vaisių salotas. Mandarinų taip pat galite dėti į rytines avižas arba pasigaminti mandarinų kokteilį – tai skanus ir maistingas užkandis. Mandarinais taip pat galite mėgautis kaip sveiku desertu. Juos galima pamirkyti šokolade, valgyti kaip užkandį arba pridėti prie sveiko deserto. Mandarinus taip pat galite kepti arba kepti ant grotelių ir taip pagardinti patiekalus. Prieš valgant mandarinus būtinai juos kruopščiai nuplaukite, nes žievelėje gali būti kenkėjų.
Mandarinus lengva supjaustyti griežinėliais, todėl juos puikiai tinka dėti į salotas arba naudoti sumuštiniams ar apkepams. Mandarinai taip pat gali būti naudojami desertuose, pavyzdžiui, mandarinų pyraguose. Iš mandarinų taip pat galite pasigaminti mandarinų marmeladą arba jų dėti į mėgstamus kepinius, pavyzdžiui, keksiukus. Taip pat galite juos susmulkinti ir papuošti kepinius. Mandarinų marmeladui pagaminti reikės trijų puodelių supjaustytų mandarinų, pusantro puodelio cukraus ir vienos citrinos žievelės. Mandarinų marmeladą galite pasigaminti kaip pusryčių pagardą arba kaip desertą, sumaišytą su jogurtu. Mandarinų marmeladu taip pat galite glazūruoti kumpį ar keptą vištieną.
Rinkitės tvirtus ir sunkius mandarinus, atitinkančius jų dydį. Jų odelė taip pat turėtų būti blizganti, be dėmių ir stipraus citrusinių vaisių kvapo. Jei citrusų kvapas silpnas, mandarinai gali būti praėję savo piko stadiją. Jei norite mandarinus laikyti ilgai, galite juos laikyti šaldytuve iki vienos savaitės arba užšaldyti iki dviejų mėnesių. Taip pat galite juos išdžiovinti, kad galėtumėte ilgai laikyti, ir taip lengvai pridėti prie mėgstamų patiekalų ir užkandžių. Mandarinus galite nulupti ir supjaustyti griežinėliais, tada išdėlioti ant kepimo skardos, įdėti į orkaitę žemiausioje temperatūroje ir palikti, kol jie visiškai išdžius ir taps trapūs.
Mandarinai yra skanus ir maistingas vaisius, kurį lengva įtraukti į savo mitybą. Jais galima mėgautis šviežiais arba džiovintais ir jie yra puikus užkandis arba priedas prie patiekalų. Dėl saldaus skonio ir lengvo nulupimo jie yra puikus sveiko ir sotaus užkandžio pasirinkimas. Reguliariai valgydami mandarinus galite mėgautis visais šio maistingo ir sveiko vaisiaus privalumais.