Naudingi patarimai

Mandarinų valgymo nauda ir kaip juos įtraukti į savo mitybą

mandarinų nauda

Kas yra mandarinai?

Mandarinai – skanūs, saldūs citrusiniai vaisiai, saldžiarūgščio skonio ir ryškios oranžinės spalvos, puikiai papildantys bet kokią sveiką mitybą. Juose mažai kalorijų, riebalų ir natrio, daug maistinių skaidulų. Mandarinai taip pat yra puikus vitaminų A, C ir E, kalio, geležies ir kalcio šaltinis. Reguliariai valgydami mandarinus galite gauti organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kad jo sveikata būtų optimali. Mandarinai ne tik skanūs ir maistingi, bet ir lengvai įtraukiami į savo mitybą įvairiais būdais. Nesvarbu, ar jų dėsite į salotas, ar valgysite žalius kaip užkandį, ar naudosite juos receptuose, mandarinai gali būti skanus ir maistingas priedas prie jūsų mitybos. Mandarinų žievelė plona ir lengvai nulupama nei daugumos kitų citrusinių vaisių, todėl jie yra populiarus užkandis.

Mandarinų rūšys

Analizuojant mandarinų rūšys sužinojau, kad jų yra labai daug. Su keleta supažindinsiu ir jus. Vienas iš paprasčiausių klasifikacijų yra vaisių skirstymas pagal jų spalvą. Pagal šį rodiklį jie skirstomi į raudoną, geltoną ir žalią.

Raudonieji mandarinai išsiskiria ne tik vizualiu patrauklumu, bet ir labai saldžiu skoniu:

  • Klementinai – gerai žinoma veislė, parduodama daugelyje prekybos tinklų. Tai hibridas (gautas kryžminant su kitu citrusiniu – apelsinu). Žievelės spalva sodriai oranžinė, minkštimas saldus, beveik be rūgštumo.
  • Ellandale – dideli mandarinai su laisva odelė, kuri lengvai atsiskiria nuo minkštimo. Spalva sodriai oranžinė, artima raudonai. Minkštimas labai kvapnus, saldus, be sėklų. Veislė gaunama kelis kartus kryžminus mandarinus su apelsinais ir mandarinais.
  • Tangello – tai populiari mandarinų veislė, priklausanti kilmingoms rūšims. Spalva ryškiai oranžinė, odelė tanki, paviršius nelygus. Išlyginta ovalo forma. Ši veislė taip pat gaunama sukryžminus mandarinų medį ir pomelą.

Geltonųjų mandarinų veislės šių veislių odelė geltona, artimesnė citrininei arba šviesiai oranžinei, dažnai su žalsvais dėmėmis. Jie taip pat gana saldūs ir sultingi, nors yra rūgštesni.

  • Kinijos – vieni pirmųjų rinkoje pasirodžiusių jų oda yra šiurkšti ir stora. Skonis vidutiniškas, minkštimas ne toks sultingas.
  • Maroko – vaisiai su aukso spalvos odele, kurią lengva nulupti. Minkštimas saldus, beveik be rūgštumo, be sėklų. Dydis vidutinio dydžio, išvaizda labai patraukli. Kitas privalumas yra prieinama kaina.
  • Abchazų – minkštimas yra sultingas, subalansuotas saldžiarūgštis skonis. Žievelė biri, labai lengvai nusilupa. Besėkliai.

Žaliųjų mandarinų veislės mūsų šalyje ir kaimyninėse šalyse praktiškai nerasite. Jie daugiausia auginami Filipinuose.

  • Žaliasis Filipinų mandarinas – spalva tamsiai žalia, kaip pelkės purvo. Paviršius nelygus, minkštimas labai gražus – oranžinis.

Pasinėrusi į nuostabų mandarinų veislių pasaulį, priėjau prie įdomios išvados: kiekvienas ras sau tinkamą. Vieniems labiau patinka rūgštūs, kitiems saldūs, vieni didesnį dėmesį skiria lengvai lupamiems, kiti atsižvelgia į skonį ar išvaizdą. Tai liudija, kokie įvairūs yra mandarinų šeimos vaisiai. Nesvarbu, ko ieškote, tikrai rasite mandarinų veislę, kuri puikiai atitiks jūsų skonį. Tad kodėl gi nepabandžius vieno iš jų? Kas žino, galbūt atrasite naują mėgstamiausią vaisių!

Mandarinų maistinė vertė

Kalorijos22,8 kcal
Vanduo52,5 ml
Baltymai0,4 g
Angliavandeniai
Maistinės skaidulos
Cukrus
5,6 g
1,1 g
4,9 g
Riebalai0,2 g
Vitaminas C14 %
Vitaminas A70 % viename mandarine paros normos
Geležis6 % paros normos

Mandarinų valgymo nauda sveikatai

Mandarinuose esantis vitaminas A padeda virškinimui ir žarnyno sveikatai. Jis atlieka svarbų vaidmenį vystantis ir palaikant jūsų žarnyno sienelę. Vitaminas A ir liuteinas svarbūs akių sveikatai. Vitaminas A kartu su vitaminu C ir kaliu gali padėti apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, pvz., širdies priepuolių ir insulto. Vitaminas A, vitaminas C ir skaidulos padės išvengti diabeto ir sumažins jo riziką. Vitaminas C ir liuteinas sumažins tam tikras vėžio rūšis, pavyzdžiui, plaučių ir krūties vėžio, riziką.

Kaip įtraukti mandarinus į savo mitybą

Mandarinus galima dėti į salotas, jogurtą ir granolą ar ryžių patiekalus. Iš jų taip pat galima paruošti skanias vaisių salotas. Mandarinų taip pat galite dėti į rytines avižas arba pasigaminti mandarinų kokteilį – tai skanus ir maistingas užkandis. Mandarinais taip pat galite mėgautis kaip sveiku desertu. Juos galima pamirkyti šokolade, valgyti kaip užkandį arba pridėti prie sveiko deserto. Mandarinus taip pat galite kepti arba kepti ant grotelių ir taip pagardinti patiekalus. Prieš valgant mandarinus būtinai juos kruopščiai nuplaukite, nes žievelėje gali būti kenkėjų.

mandarinų salotos

Idėjos, kaip mandarinais pagardinti patiekalus ir užkandžius

Mandarinus lengva supjaustyti griežinėliais, todėl juos puikiai tinka dėti į salotas arba naudoti sumuštiniams ar apkepams. Mandarinai taip pat gali būti naudojami desertuose, pavyzdžiui, mandarinų pyraguose. Iš mandarinų taip pat galite pasigaminti mandarinų marmeladą arba jų dėti į mėgstamus kepinius, pavyzdžiui, keksiukus. Taip pat galite juos susmulkinti ir papuošti kepinius. Mandarinų marmeladui pagaminti reikės trijų puodelių supjaustytų mandarinų, pusantro puodelio cukraus ir vienos citrinos žievelės. Mandarinų marmeladą galite pasigaminti kaip pusryčių pagardą arba kaip desertą, sumaišytą su jogurtu. Mandarinų marmeladu taip pat galite glazūruoti kumpį ar keptą vištieną.

Patarimai, kaip išsirinkti ir laikyti mandarinus

Rinkitės tvirtus ir sunkius mandarinus, atitinkančius jų dydį. Jų odelė taip pat turėtų būti blizganti, be dėmių ir stipraus citrusinių vaisių kvapo. Jei citrusų kvapas silpnas, mandarinai gali būti praėję savo piko stadiją. Jei norite mandarinus laikyti ilgai, galite juos laikyti šaldytuve iki vienos savaitės arba užšaldyti iki dviejų mėnesių. Taip pat galite juos išdžiovinti, kad galėtumėte ilgai laikyti, ir taip lengvai pridėti prie mėgstamų patiekalų ir užkandžių. Mandarinus galite nulupti ir supjaustyti griežinėliais, tada išdėlioti ant kepimo skardos, įdėti į orkaitę žemiausioje temperatūroje ir palikti, kol jie visiškai išdžius ir taps trapūs.

Išvada

Mandarinai yra skanus ir maistingas vaisius, kurį lengva įtraukti į savo mitybą. Jais galima mėgautis šviežiais arba džiovintais ir jie yra puikus užkandis arba priedas prie patiekalų. Dėl saldaus skonio ir lengvo nulupimo jie yra puikus sveiko ir sotaus užkandžio pasirinkimas. Reguliariai valgydami mandarinus galite mėgautis visais šio maistingo ir sveiko vaisiaus privalumais.

Related posts
Naudingi patarimai

Saldžioji šokolado nauda: Kaip valgant šokoladą galima pagerinti sveikatą

Naudingi patarimai

Imuninei sistemai ir širdies veiklai "Aukso obuoliai"- svarainiai

Naudingi patarimai

Kelionių vaistinėlė

Naudingi patarimai

Salierai ne tik naudingi, bet ir universalūs

Leave a Reply

Your email address will not be published.