Naudingi patarimai

Kam mūsų organimzmui reikalingas Kalcis, Magnis ir Vitaminas D

Kal-mag plus d

Iš visų mineralų gausiausiai žmogaus kūne randama kalcio, tačiau apie šį elementą žinome gerokai per mažai. Kalcis – svarbiausia statybinė kaulų ir dantų medžiaga, kaip cementas sustiprinanti baltymus, iš kurių sudaryti kaulai.

Ar galėjote kada pagalvoti, kad miegodami kalcio netenkame greičiau nei dieną?

Didžioji dalis kalcio yra susikaupę mūsų kauluose ir dantyse. Kalcis yra svarbiausia statybinė kaulų ir dantų medžiaga, sustiprinantis baltymus, iš kurių sudaryti kaulai.

Kai mūsų organizme nepakanka kalcio, organizmas pradeda jį skolintis būtent iš šių „kalcio sandėlių“. Jei šis skolinimasis yra nuolatinė būsena, kaulai tampa trapūs, korėti, lengvai pažeidžiami, pradeda kamuoti fizinis nuovargis, sąnarių skausmai, t.y. vystosi osteoporozė. Kita, mažoji, bet taip pat labai svarbi mūsų organizmo kalcio dalis, yra kraujyje ir minkštuosiuose audiniuose.

Kal+Mag Plus D

Kalcio nauda:

  • Reguliuoja raumenų ir kraujagyslių susitraukimo dažnį,
  • Retina pulsą,
  • Nepakeičiamas aktyviai sportuojantiems ir dirbantiems intensyvų fizinį darbą.
  • Tai reiškia, kad be kalcio sutriktų kraujo cirkuliacija, medžiagų apykaita ir raumenų veikla.
  • Jeigu kraujyje nebūtų kalcio, susižeidę rizikuotumėte nukraujuoti, nes kalcis dalyvauja kraujo krešėjimo procese.
  • Sutriktų ir virškinimo sistemos veikla, nes kalcis atlieka svarbų vaidmenį virškinimo fermentų gamyboje.
  • Be to, kalcis padeda iš smegenų ateinančius nervinius signalus perduoti į visas kūno dalis, todėl yra tiesiog būtinas nervinės sistemos veiklai užtikrinti.

Kokia kasdienė Kalcio norma?

Paauglio ir suaugusio žmogaus organizmui reikia nuo 1000 iki 1300 mg kalcio per dieną. Atsižvelgiant į žmogaus amžių, lytį, mitybos įpročius, vartojamus preparatus, sveikatos būklę, gydytojas gali apskaičiuoti tikslią konkrečiam asmeniui rekomenduojamą kalcio normą.

Kalcio įsisavinimas:

Kad organizmas galėtų įsisavintų kalcį, kartu su juo proporcingomis dozėmis turime gauti ir kitų medžiagų: vitamino D ir A, magnio ir fosforo. Kalcio pasisavinimui įtakos taip pat turi asmens amžius, virškinamosios sistemos būklė, maisto produktai, vartojami medikamentai ir net paros laikas. Žmogui senstant kalcio įsisavinimas blogėja.

Šiam mineralui įsisavinti trukdo žalingi įpročiai:

  • Rūkymas,
  • Alkoholio,
  • Kofeino,
  • Rūgščių gazuotų gėrimų vartojimas
  • Nesubalansuota mityba

Kalcio šaltiniai:

Tikriausiai visi žino, kad pieno produktai ( pienas, sūris) yra pagrindinis kalcio šaltinis, tačiau šiuo laikotarpiu ypač daugėja žmonių, nemėgstančių ir netoleruojančių pieno. Iš kur tada gauti kalcio? Pats paprasčiausias šaltinis – geriamasis vanduo. Žinoma, kalcio kiekis vandenyje priklauso, iš kur ir kokį mes vandenį geriame, tačiau bent tuo metu kai vanduo yra perkamas atkreipkite ir į vandens sudėtį.

Jeigu kalcio kiekį norite gauti su maistu, į savo mitybą reikėtų įtraukti, šiuos produktus:

  • Aguonų sėklas
  • Apelsinus
  • Baltąsias pupeles
  • Figas
  • Migdolus
  • Sardinių konservus
  • Sezamų sėklas
  • Žalios spalvos daržoves, salotų lapus, žalumynus

Kuo žmogaus organizmui svarbus magnis?

Magnis yra vienas svarbiausių elementų, padedančių palaikyti normalius žmogaus organizmo biocheminius procesus.

Magnis gyvybiškai būtinas mineralas:

  • Jis dalyvauja energijos apykaitoje,
  • Įvairių medžiagų, pavyzdžiui, nukleorūgščių ir baltymų sintezėje.
  • Magnis dažnai sudaro biocheminiams procesams svarbius kompleksus
  • Šis mineralas dalyvauja jonų apykaitoje, taip darydamas didelę įtaką ir kitų jonų koncentracijai organizmo ląstelėse ir tarpląsteliniuose skysčiuose – magnio koncentracija lemia ir kalcio bei kalio jonų koncentracijas.

Magnio kiekis

Reikalingas magnio kiekis priklauso nuo gyvenimo periodo, lyties, amžiaus, veiklos, kuria užsiimama ir daugelio kitų faktorių.

Magnio ypač reikia:

  • Nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.
  • Aktyviai sportuojantiems asmenims
  • Senyvo amžiaus žmonėms

Per parą sveikam žmogui rekomenduojama suvartoti apie 350 mg magnio, tačiau reikalinga magnio dozė gali svyruoti net iki 800 mg, kartais jo reikia dar daugiau. Tikslią magnio koncentraciją kraujo serume padeda sužinoti kraujo tyrimai, kuriuos atlieka daugelis laboratorijų.

Magnis

Ką daryti, kai trūksta magnio?

Kaip ir visas reikalingas maistines medžiagas pirmiausia turime stengtis gauti su maistu.

Magnio maisto šaltiniai:

  • Rekomenduojama vartoti pilno grūdo gaminius, praturtintus sėlenomis
  • Riešutuose,
  • Baltosiosiose pupelėse,
  • Saulėgrąžų branduoliuose ir kitose sėklose,
  • Žaliosiose daržovėse,
  • Šviežiuose vaisiuose.
  • Špinatuose,
  • Brokoliuose,
  • Petražolėse,
  • Rūgštynėse
  • Jautienoje, kiaulienoje ir žuvyje (lašišoje), jūros gėrybėse (krevetėse, krabuose)
  • Geriamajame vandenyje – rekomenduojama rinktis šaltinio vandenį.

Jei magnio trūkumas žymus, jo vartoti reikėtų papildomai. Įvairių preparatų pasirinkimas itin didelis, skiriasi juose esančių magnio druskų kiekis ir prigimtis.

Vitaminas D palaikyti normalią kalcio ir fosforo absorbciją ir (arba) įsisavinimą.

 

Related posts
Naudingi patarimai

Moteris žydinti gėlė

Naudingi patarimai

Ar bulvės mūsų mityboje yra priešas?

Naudingi patarimai

Nėštumas - įspūdingas ir atsakingas laikotarpis

Naudingi patarimai

Viskas apie skydliaukę

Sign up for our Newsletter and
stay informed
[mc4wp_form id="14"]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *