Naudingi patarimai

Druska būtinas prieskonis ar nuodas mūsų organizmui?

Daugelis žmonių druską apibūdina kaip „baltają mirtį“, bet ar tikrai ji tokia bloga? Tiesa yra tokia, kad mūsų organizmui druska yra reikalinga, tik reikia pasirinkti tinkamą kiekį. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) druskos norma per dieną ne daugiau kaip 5 g. kitaip sakant 1 arbatinis šaukštelis. Pagal Amerikos širdies asociaciją 3,8 g.

Liūdna tiesa ta, kad mes, lietuviai, druskos per dieną suvartojame gerokai daugiau – apie 18 g. Nes reikia skaičiuoti ne tik kiek mes į maistą beriame, o kiek jos dar yra paslėptos.

Taigi jeigu, mes suprasime kokį kiekį mums reikia jos naudoti ir vartosime saikingai, ateityje bus išvengta padidėjusio kraujospūdžio, kuris yra pagrindinė infarkto priežastis.

druska

Ar atsakytumėte į klausimą, kas yra druska?

Druska – tai Natrio Chloridas, apie 40 % sudaro natrio ir apie 60 % chlorido. Natris mūsų organizmui yra reikalingas, nes mes nei pasigaminame, nei kaupiame, todėl jį turime gauti su maistu.

Druskos nauda:

  • Padeda išvengti raumenų spazmų,
  • Atsakinga už skysčių balansą organizme,
  • Nervų darbui (padeda greičiau pasišalinti kortizoliui iš kraujo),
  • Perduoda nervinius impulsus (mūsų organizmui reikia tinkamo kiekio elektrolitų),
  • Palaikyti vandens ir mineralų balansą,
  • Padeda palaikyti organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą,
  • Padeda patekti maisto medžiagoms ir deguoniui į ląsteles.

Natrį mes prarandame šlapindamiesi ir prakaituodami. Jei geriama labai daug vandens, galime natrį išplauti iš organizmo. Štai kodėl visi sportininkams skirti gėrimai turi sudėtyje natrio. Jei neatstatomas natrio balansas, gali pradėti svaigti galva, jaustis silpnumas.

Kaip pasirinkti kokia druską naudoti?

Mūsų laikais pasirinkimas druskos rūšių yra didžiulis, bet kaip pasirinkti gerą ir naudinga tarp begalės visų?

  • Balta, biri “stalo druska”- tikras blogis, nes tai rafinuotas, išvalytas nuo mineralų, išbalintas produktas. Į tokią druską dar pridedama cheminių priedų, kad kristalai nesuliptų.
  • Gersnė už iškastinę druską yra jūros druska, kuri turi ir mineralų, ir yra nerafinuota.
  • Sparčiai populiarėjanti nerafinuota, rožinė Himalajų druska, kuri yra natūralus gamtos produktas su mineralais.
  • Pati geriausia yra išgaunama Prancūzijoje, Guerande regione rankomis nuo jūros paviršiaus renkama druska – “Fleur de sel”.

druskos

Geros druskos vartojimas yra būtinas dėl kalcio ir kitų mineralų kraujyje palaikymo. Virškinant suaktyvinamas burnoje esantis fermentas – amilazė, kurios pagalba yra skaidomas maistas. Virškinimo procese iš druskos susidaro druskos rūgštis (vandenilio chloridas), kuris stimuliuoja skrandžio sieneles ir padeda virškinti, suskaidyti maistą.

Sveiko žmogaus mityboje yra labai svarbus BALANSAS. Todėl visada prieš perkant produktą, ar gaminant, pasidomėkime ir pasitikrinkime, ką mes šiandien turėsime savo lėkštėje. Sakote tai užima laiko, kol parduotuvėje paskaitai visas perkamų produktų etiketes. Tai netiesa juk mes dažniausiai renkamės jau ne kartą ragautą produktą, o jei tai naujas pirkinys jūsų krepšelyje tada ir pasitikriname. Laikui bėgant, išsirinkus ir patikrinus produktus, jūs tiesiog pildysite krepšelį jau pilnai pažįstant.

Nesusidarykime išankstinių išvadų geriau pasidomėkime!

Related posts
Naudingi patarimai

Moteris žydinti gėlė

Naudingi patarimai

Ar bulvės mūsų mityboje yra priešas?

Naudingi patarimai

Nėštumas - įspūdingas ir atsakingas laikotarpis

Naudingi patarimai

Viskas apie skydliaukę

Sign up for our Newsletter and
stay informed
[mc4wp_form id="14"]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *